wtorek, 24 września 2013

Pieczeń rzymska z otrębami owsianymi





Dzisiaj w roli głównej - pieczeń rzymska.
Jest to szybkie i łatwe danie w przygotowaniu, a można je spożywać na różne sposoby, jako dodatek do obiadu na gorąco, na kanapkę lub urozmaicenie na tzw. półmisku wędlin. Od jakiegoś czasu zastępuję  - namoczoną suchą bułkę i tartą bułkę otrębami owsianymi. Według nas tak przygotowana pieczeń ma delikatniejszy smak i lepszą konsystencję. Dodatkowo jest zdrowsza.


Składniki:
1,5 - 2 kg łopatki wieprzowej
5-6 łyżek otrębów owsianych
2 jajka
1 duża cebula
2 łyżki oleju (używam ryżowego)
2 łyżki soli do peklowania
0,5 łyżeczki papryki mielonej 

Pozostałe przyprawy wedle uznania.


Przygotowanie:

Mięso dzień wcześniej nacieram solą do peklowania i odstawiam do lodówki. 
Mięso przez te kilka godzin zmięknie i nabierze pięknego różowego koloru. 
Następnie przepuszczam przez maszynkę razem z cebulą. dodaję pozostałe składniki i dokładnie  wyrabiam. Ponieważ piekę w naczyniu żaroodpornym, to dzielę na trzy części i układam je w nim obok siebie. Dno naczynia wcześniej wysypują otrębami.
Wstawiam do zimnego piekarnika, który nastawiam na temperaturę 200 stopni C, 
program góra - dół. Piekę ok. 1,5 godziny.

Smacznego:)

1 komentarz:

Dziękuję, że ze mną jesteście,
Aga