Dzisiaj w roli głównej - pieczeń rzymska.
Jest to szybkie i łatwe danie w przygotowaniu, a można je spożywać na różne sposoby, jako dodatek do obiadu na gorąco, na kanapkę lub urozmaicenie na tzw. półmisku wędlin. Od jakiegoś czasu zastępuję - namoczoną suchą bułkę i tartą bułkę otrębami owsianymi. Według nas tak przygotowana pieczeń ma delikatniejszy smak i lepszą konsystencję. Dodatkowo jest zdrowsza.
Składniki:
1,5 - 2 kg łopatki wieprzowej
5-6 łyżek otrębów owsianych
2 jajka
1 duża cebula
2 łyżki oleju (używam ryżowego)
2 łyżki soli do peklowania
0,5 łyżeczki papryki mielonej
Pozostałe przyprawy wedle uznania.
Przygotowanie:
Mięso dzień wcześniej nacieram solą do peklowania i odstawiam do lodówki.
Mięso przez te kilka godzin zmięknie i nabierze pięknego różowego koloru.
Następnie przepuszczam przez maszynkę razem z cebulą. dodaję pozostałe składniki i dokładnie wyrabiam. Ponieważ piekę w naczyniu żaroodpornym, to dzielę na trzy części i układam je w nim obok siebie. Dno naczynia wcześniej wysypują otrębami.
Wstawiam do zimnego piekarnika, który nastawiam na temperaturę 200 stopni C,
program góra - dół. Piekę ok. 1,5 godziny.
Smacznego:)
A takiego mięska to chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuń