sobota, 12 października 2013

Wiejskie śniadanie - proziaki podkarpackie


Moje Kochane:)

Przy sobocie u mnie wiejskie śniadanko, czyli proziaki podkarpackie z twarogiem.

Jest to danie bardzo proste, a jednak ma coś w sobie. Może wspomnienie z dzieciństwa?

Proziaki, czyli placki, nazwa ich pochodzi od składnika, który się dodaje, jest nim proza inaczej soda spożywcza. Dawniej smażono je bezpośrednio na rozgrzanej płycie kuchni węglowej. Ja ponieważ takiej nie posiadam smażę na patelni teflonowej, bez dodatku tłuszczu i też wychodzą pyszne. Znakomicie smakują z serkiem twarożkiem.

Składniki:
0,5 kg mąki pszennej (daję pszenną pełnoziarnistą)
0,5 l maślanki (około)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
2 jajka

Ciasto rozrabiam na stolnicy, ma być zwarte, ale nie twarde. Dodaję powoli maślankę, jej ilość zależy od rodzaju mąki. Następnie rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Kroję w kwadraty. Smażę na rozgrzanej patelni z dwóch stron.

Serek:
1 kostka twarogu chudego
1 mały jogurt naturalny
1 mała łyżka majonezu
1 cebula
szczypta soli
2 łyżki natki pietruszki


Życzę smacznego!!!










2 komentarze:

  1. nie jadłam czegoś takiego. może dlatego, że jestem ze śląska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj robi się łatwo, a smakują wybornie:)

      Usuń

Dziękuję, że ze mną jesteście,
Aga

Polecany post

Jak wykorzystać stare przedmioty na tarasie, balkonie?

Pierwsze prace na tarasie po zimie wykonane, roślinki posadzone. Wprawdzie jeszcze małe, ale mają czas na rośnięcie. Dzisiaj pokażę Wam, jak...