niedziela, 29 września 2013

Rogaliki drożdżowe z dżemem



Zapraszam na kawkę, a do kawki musi być coś słodkiego, dzisiaj podaję rogaliki drożdżowe z dżemem ze śliwek węgierek.





Przepis na dużą porcję - 4 blachy.

Składniki:
6 szklanek mąki tortowej (chociaż ja daję pełnoziarnistą pszenną)
8 dag drożdży
1,5 szklanki mleka
6 żółtek
6 łyżek cukru pudru
2/3 kostki masła lub margaryny
szczypta soli

Wykonanie:
Do ciepłego mleka dodaję drożdże, 2 łyżki cukru pudru i 2 łyżki mąki. Mieszam i pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Jak zaczyn podwoi objętość, to przelewam do dużej miski, dodaję żółtka, pozostały cukier puder, sól, mąkę. Wyrabiamy ciasto, gdy składniki w miarę się połączą dodaję letni tłuszcz. Ciast wyrabiam, wyrabiam, aż jest gładkie, jednolite. Odstawiam do wyrośnięcia i czekam ok 60 minut. Następnie dzielę na 4 części, z każdego wałkuję cienki placek i kroję w trójkąty. Na każdy trójkąt nakładam łyżeczkę dżemu. Zawijam. Każdego rogalika, już na blaszce smaruję roztrzepanym białkiem.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 160 stopni C. Piekę 20 min. Mają mieć złocisty kolor.
Smacznego:)
aga


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że ze mną jesteście,
Aga

Polecany post

Jak wykorzystać stare przedmioty na tarasie, balkonie?

Pierwsze prace na tarasie po zimie wykonane, roślinki posadzone. Wprawdzie jeszcze małe, ale mają czas na rośnięcie. Dzisiaj pokażę Wam, jak...