czwartek, 19 września 2013

Przecier z pomidorów - cudeniek część 3

Pomidory, pomidory, kto ich nie lubi, zwłaszcza o tej porze roku, kiedy są najsmaczniejsze.

Przecier własnej roboty nadaje się do sosów, zupy pomidorowej, jako dodatek do bigosu i jeżeli ktoś ma życzenie, może pić sam prosto ze słoiczka. Mniam, mniam, samo zdrowie. A jakie dobre... sami spróbujcie.

Składniki:
pomidory - ile mamy
sól
cukier do smaku


Pomidory myjemy, delikatnie nacinamy skórkę na górze, wkładamy do wrzątku, ja gotuję wodę w dużym garze i wrzucam po kilkanaście i od razu wyjmuję.
Następnie obieram skórkę i wycinam środek. Kroję prosto do gara na drobne kawałeczki i gotuję, gotuję dobrych parę godzina, aż miąższ się rozgotuje, a woda wyparuje. Następnie przecieram drewnianym wałkiem przez metalowe sito. Gotuję jeszcze przez 1-2 godz. Doprawiam solą i cukrem do smaku (wedle uznania).
Nasz przecier gotowy. Zlewam do słoiczków i pasteryzuję 15 minut.


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że ze mną jesteście,
Aga

Polecany post

Jak wykorzystać stare przedmioty na tarasie, balkonie?

Pierwsze prace na tarasie po zimie wykonane, roślinki posadzone. Wprawdzie jeszcze małe, ale mają czas na rośnięcie. Dzisiaj pokażę Wam, jak...