wtorek, 24 września 2013

Pieczeń rzymska z otrębami owsianymi





Dzisiaj w roli głównej - pieczeń rzymska.
Jest to szybkie i łatwe danie w przygotowaniu, a można je spożywać na różne sposoby, jako dodatek do obiadu na gorąco, na kanapkę lub urozmaicenie na tzw. półmisku wędlin. Od jakiegoś czasu zastępuję  - namoczoną suchą bułkę i tartą bułkę otrębami owsianymi. Według nas tak przygotowana pieczeń ma delikatniejszy smak i lepszą konsystencję. Dodatkowo jest zdrowsza.


Składniki:
1,5 - 2 kg łopatki wieprzowej
5-6 łyżek otrębów owsianych
2 jajka
1 duża cebula
2 łyżki oleju (używam ryżowego)
2 łyżki soli do peklowania
0,5 łyżeczki papryki mielonej 

Pozostałe przyprawy wedle uznania.


Przygotowanie:

Mięso dzień wcześniej nacieram solą do peklowania i odstawiam do lodówki. 
Mięso przez te kilka godzin zmięknie i nabierze pięknego różowego koloru. 
Następnie przepuszczam przez maszynkę razem z cebulą. dodaję pozostałe składniki i dokładnie  wyrabiam. Ponieważ piekę w naczyniu żaroodpornym, to dzielę na trzy części i układam je w nim obok siebie. Dno naczynia wcześniej wysypują otrębami.
Wstawiam do zimnego piekarnika, który nastawiam na temperaturę 200 stopni C, 
program góra - dół. Piekę ok. 1,5 godziny.

Smacznego:)

1 komentarz:

Dziękuję, że ze mną jesteście,
Aga

Polecany post

Jak wykorzystać stare przedmioty na tarasie, balkonie?

Pierwsze prace na tarasie po zimie wykonane, roślinki posadzone. Wprawdzie jeszcze małe, ale mają czas na rośnięcie. Dzisiaj pokażę Wam, jak...